dilluns, 3 de desembre del 2007

Carmina Burana


El Carmina Burana és un recull de cants goliàrdics dels segles XII i XIII que es conserven en un còdex que es va trobar l'any 1803 en una abadia de Beuern, Baviera. Aquests cants mostren les temàtiques que obsesionaven els goliards: fortuna, amor i els plaers terrenals. També són una crítica a la societat del moment i a les institucions eclesiàstiques a les quals pertanyien aquests goliards.
L'any 1937, Carl Orff, un compositor alemany va agafar 25 d'aquests cants i va compossar una cantata escènica amb el mateix nom. D'aquesta cantata, el fragment més conegut és O Fortuna ja que és un dels més espectaculars on la percussió i el cor realitzen un treball excepcional. Però cal dir que la resta de la cantata és espectacular. Orff va tractar d'acostar uns escrits que hagueren restat en l'oblit del públic en general i els va posar a l'abast de qualsevol persona. Alguns entessos en música opinen que aquesta obra és un anacronisme ja que la composició musical no és adient als paràmetres musicals de l'edat mitjana i pot ser és cert, però si s'escolta amb atenció hi ha certes peces que encaixen amb un tipus de música que s'apropa molt als corals de música religiosa.
Jo crec que el més important d'aquesta obra és el que ja he dit abans, que el gran públic pot arribar a coneixer un tipus de literatura que no és el convencional: la literatura medieval i en particular els textos goliàrdics.